[ Dansk | English ]
{{ getBasketItemCount() }}

BoligPlus Søborg Hovedgade

Artikel oprettet: 19.02.16


Danmarks første Bolig+ etageboligbyggeri er bygget efter BR2020 kravene og herefter applikeret med solpaneler på tagflade og partielt på facader. Lejlighederne indflyttes successivt fra februar 2016.

Projektbeskrivelse

Kilde: Realdania

BOLIG+ konceptet opstod i forbindelse med EnergyCamp05 i 2005, hvor en række repræsentanter fra byggesektoren fik 36 timer til at løse opgaven: "Hvordan kan vi udvikle energirigtige boliger til verdens voksende befolkning?"

Den samlede konklusion fra gruppen var, at der er store potentialer for energibesparelser i forbindelse med nybyggeri, og at Danmark har både produkter, viden, kompetence og muligheder for at udnytte og fremme dette potentiale.

Det videre arbejde med BOLIG+ konceptet inddrog en bred kreds af byggeriets parter, Ingeniørforeningen i Danmark, Akademisk Arkitektforening, Elsparefonden, Teknologisk Institut, Statens Byggeforskningsinstitut og Økologiske Råd. Samarbejdet udmøntede sig bl.a. i et dogme-sæt for nybyggeri, en projektkonkurrence og en styregruppe med et sekretariat, der følger, samler, evaluerer og formidler projektet.

De 5 BOLIG+ dogmer

  • energineutral på årsbasis, inklusiv el til belysning og apparater.
  • intelligent og betjeningsvenlig.
  • fleksibel i brug og over tid.
  • indrettet til et godt og sundt indeklima.
  • af høj arkitektonisk kvalitet, tilpasset lokal kontekst.

Desuden skal projekter realiseres inden for en normal økonomiramme for etageboligbyggeri. 

Byggeriet Bolig+ var tænkt som et eksperimenterende nybyggeri oprindelig beliggende på havnen i Aalborg men endte med at blive realiseret på en grund i Søborg. Huset er i dag Danmarks første reelt energiproducerende etageejendom. Bygningen er beliggende på Søborg Hovedgade, hvor den er tænkt ind i den øvrige bebyggelse men alligevel i et nutidigt formsprog som en enkel, hvid betonbygning. Huset indeholder ti lejligheder i varierende størrelse og med et stort grønt, fælles uderum.

Varmen fra brusebadet genbruges

Et af de elementer, der skæpper godt i energi - regnskabet i BOLIG+, er varmegenvindingen på det varme brugsvand. Det er ikke en særlig udbredt teknologi i Danmark, men den er yderst effektiv. Normalt ville det varme vand fra beboernes brusebad ryge direkte i kloakken, men i BOLIG+ bliver det brugt til at forvarme det kolde vand fra vandværket. Det sker gennem et rør-i-rør system, hvor det nye, kolde vand løber ind i huset i det yderste rør, mens det brugte, varme vand løber i et rør inden i. Det kolde vand løber i et tyndt rør, og derfor bliver varmen fra det omkringliggende vand let overført. Anlægget gør det muligt at forvarme det nye vand med cirka 20 grader, og der kan dermed spares meget på den energi, der skal bruges til opvarmning af vand. Faktisk regner man med, at varmegenvinding på brugsvandet reducerer energiforbruget til varmt brugsvand med 20 pct. 4

Organisering

Arkitekt

Arkitema Architects var totalrådgivere på BOLIG+. Arkitema vandt sammen med partnerne i Team+ den oprindelige BOLIG+ konkurrence, og arbejdede derefter nært sammen med Realdania Byg om at realisere det ambitiøse byggeri. Rådgivningen blev ydet i samarbejde med MOE Rådgivende Ingeniører i et såkaldt integreret energidesign. For at opfylde de strenge BOLIG+ krav har det været uhyre vigtigt at sikre, at selv de allerførste arkitektskitser blev fulgt tæt af ingeniørmæssige overvejelser. Det betød, at den viden, der var til rådighed, da beslutninger blev truffet, var væsentligt højere end i en traditionel designproces.

Erfaring

Fra forår 2016 vil der blive foretaget målinger i 2 år frem:

 

kilde: http://boligplus.org

PSO-midler bevilget til måleprojekt

 

Formålene med måleprojektet er:

Evaluering og dokumentation af energineutralitet:  energiforbrug og produktion samt udveksling af net, indeklima, udviklede (og udførte) klimaskærmløsninger, forsyningssystemer og installationssystemer. Brug og oplevelse af intelligente systemer, brug af fleksible facader, evalueres ud fra spotmålinger, interviews ovs.

Evalueringen sker på baggrund af målinger der omfatter:

  • Hovedenergimængder til og fra bygningen, således det kan konstateres, om energineutralitet er blevet opnået
  • Elmålinger på husholdnings-el til lejlighederne og el-produktionen.
  • Elmålinger til dokumentation af samtidighed mellem el-produktion fra solcellerne og forbrug i bygningen
  • Måling af varmestrømme; til rum- og brugsvandsopvarmning
  • I alle lejligheder vil der blive gennemført en nærmere undersøgelse af de indeklimamæssige forhold. Her vil blive målt på luftskifte ved hjælp af PFT-metoden plus spotmålinger på ventilationanlægget (mulighed for simple kontinuerlige målinger sammenkoblet med bygningens målesystem), temperatur, fugt CO2, og dagslys
  • Interview af beboerne

 



Facts om projektet

Projektadresse

Søborg Hovedgade 150
2860 Søborg
Danmark

Kontaktpersoner

Navn:

Hovedområde

Solenergi

Kategorier

Indeklima, Mekanisk ventilation

Boligtype

Blandet

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Ejerforhold

Ejerlejligheder

Bygherre/organisation

Rådgiver

Ingeniør

Anlægspris pr. m2

DKR 16000,-

Byggeperiode

07 April 2014 - 11 January 2016

Energiklasse

BR2020

Links