Autismehuset er en børneinstitution skabt særligt for børn med autisme.
Projektbeskrivelse
Bygningen bidrager positivt til den sociale bæredygtighed for disse børn, som her får mulighed for at lege og udvikle deres evner i rolige og harmoniske omgivelser.
Huset ligger omgivet af en have, og det er med sin afdæmpede materiale- og farveholdning og fokus på godt indeklima med til at skabe trygge rammer for husets brugere.
Bygningen er en let trækonstruktion med væg- og tagelementer produceret industrielt hos et tysk byggefirma.
Hermed har man opnået en kort byggeperiode på pladsen og sikret, at konstruktionerne har været beskyttet mod fugt under udførelsen.
Det tyske byggefirma var anvendt på grund af deres specialviden om passivhuskonstruktioner.
Organisering
Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens bygningsark. Bygningsarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Bygningsarkene er projektgruppens bud på eksempler over danske byggerier med fokus på bæredygtighed. Kontaktperson for Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og for Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen (kalj@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, AplusB, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.
Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed
Fokus har i denne bygning primært været på energioptimering, minimeret CO2-niveau indendørs og i det sociale rum i huset. Det er således ikke dokumenteret, om øvrige bæredygtighedsparametre er behandlet specifikt.
- Miljøbelastningen fra materialer er lav, hvilket primært skyldes en stor andel af træ i den lette konstruktio
- Der er anvendt træfiberisolering i tagkonstruktione
- Den bærende konstruktion af træ og træfiberisolering sikrer en høj andel af fornybare ressourcer i konstruktionen
- Bygningen opfylder passivhuskriterierne og har dermed et max. beregnet energibehov på 15 kWh/m2 pr. år til rumopvarmning. Bygningen har energimærke A og er desuden forberedt til senere montage af solceller på taget
- Med balanceret ventilation med genvinding og konstant CO2-måling af luften er der gjort en indsats for at kontrollere indeklimaet
- Arealet pr. bruger er relativt lille, hvilket resulterer i en intim og overskuelig institution
- Kvadratmeterprisen er overraskende høj, men det skal ses i lyset af at arealet er lille i forhold til behovet for dyre kvadratmeter til køkken og vådrum
- Det lille hus er venligt og harmonisk placeret i terrænet